უცხოეთში ქართულ რესტორნებზე მოთხოვნა სწრაფად იზრდება

უცხოეთში ქართულ რესტორნებზე მოთხოვნა სწრაფად იზრდება

საზღვარგარეთ ქართული რესტორნების რაოდენობა მატულობს. როგორც გაზეთი "რეზონანსი" წერს, სხვა ქვეყნების სარესტორნო ბიზნესში მისი წილი 8-9%-ს შეადგენს, 2017 წლისთვის კი ეს მაჩვენებელი, შესაძლოა, 12%-მდე გაიზარდოს. ქართული სამზარეულოს პოპულარობა უკავშირდება ტურიზმის სექტორის განვითარებას და წარმატებულ კამპანიას, რასაც საქართველოს მთავრობა ბოლო წლებში ახორციელებს.

პოსტსაბჭოთა ქვეყნებში ქართული სამზარეულოსადმი ინტერესი ცნობილია, თუმცა ბოლო დროს იგი მსოფლიოს უამრავ ქვეყანაში იხვეჭს პოპულარობას. შეიძლება თქმა, რომ იქ, სადაც ქართველია, აუცილებლად არის ქართული რესტორანი ან კვების რომელიმე ობიექტი.

ქართულ რესტორანს შეიძლება შეხვდეთ ბრუკლინში, მანჰეტენზე, პარიზში, ნიუ-ჯერსიში, პეკინსა და მსოფლიოს ცნობილ ქალაქებში, სადაც კი ბევრი თანამემამულეები ცხოვრობენ.

"ძველი მეტეხის" გენერალური დირექტორის, რესტორატორ (რესტორნის მმართველი) ქეთევან დოდაშვილის ინფორმაციით, ქართული სამზარეულო პოპულარულია როგორც ევროპის, ასევე აზიის ქვეყნებში და უცხოელ საზოგადოებაში დიდი მოწონებით სარგებლობს.

"ყველაზე მეტი ქართული რესტორანი დღესდღეობით რუსეთშია და არც არის გასაკვირი, რადგან ყოფილი საბჭოთა კავშირის ქვეყნებში საქართველოს კულტურას, მით უმეტეს, სამზრეულოს, კარგად იცნობენ. როგორც ჩანს, დღემდე ახსოვთ ქართული გასტრონომია. თუმცა, ახლა ვერც იმას ვიტყვით, რომ უცხოეთში ნაკლებად გვცნობენ. ბოლო წლებში ჩვენი სამზარეულო პოპულარული გახდა უამრავ ქვეყანაში. ტურიზმის მიმართულებით მთავრობის მრავალწლიანმა მუშაობამ შედეგი გამოიღო, ეს აშკარაა.

კონკრეტული სტატისტიკა არ მოგვეპოვება, მაგრამ დანამდვილებით შეგვიძლია თქმა, რომ ევროპის მასშტაბით, ქართული სარესტორნო ბიზნესი მყარად იკიდებს ფეხს. კერძოდ, სხვა ქვეყნების სარესტორნო ბიზნესთან მიმართებით, ჩვენი წილი 8-9%-ით განისაზღვრება. 2 წლის წინ ეს მაჩვენებელი 6-7%-ს შეადგენდა, ანუ 2-3%-ით მოიმატა. ჩვენი ვარაუდით, 1-2 წელიწადში ამ პოზიციას კიდევ 3%-ით გავაუმჯობესებთ", - განმარტავს დოდაშვილი.

მისი თქმით, კერძებთან ერთად, დიდ მოწონებას ქართული ღვინოც იმსახურებს. "ისრაელში რამდენიმე ქართული რესტორანია. საქართველოდან წასული ქართველი ებრაელები ჩვენს სამზარეულოს აქტიურად აცნობენ ადგილობრივებსაც. აზიურ ქვეყნებში, სომხეთსა და აზერბაიჯანში ბევრი ქართული კვების ობიექტია. "სწრაფი კვება" მუშაობს უნგრეთში, გერმანიაში, საფრანგეთსა და ამერიკაში.

ბუდაპეშტში 4 ქართული რესტორანია, საფრანგეთში მეტი უპირატესობა აქვს "ფასტ ფუდს", რომელიც გადაადგილდება. რამდენადაც ჩვენს ქვეყანაში ტურიზმი გაიზარდა და განვითარდა, ბევრმა გაიგო, რა არის საქართველო, ჩვენი კულტურა. განსაკუთრებით ქართულ ღვინოს აქვს დიდი გასავალი და დაგემოვნების თვალსაზრისითაც, უცხოელი მომხმარებლისთვის საინტერესოა", - განმარტავს ქეთევან დოდაშვილი.

წაიკითხეთ გაგრძელება

დაარეგულირებს თუ არა მერია ტაქსით მგზავრობის გაზრდილ საფასურს - ირაკლი ხმალაძის კომენტარი

თქვენი თანხმობის გარეშე სარეკლამო SMS-ებს აღარ მიიღებთ - რამდენი იქნება დარღვევაზე ჯარიმა

როგორ გავხადოთ პრეზენტაცია უფრო ეფექტიანი - 10 რჩევა, რომელიც უნდა გაითვალისწინოთ